Днес изпращаме патриарх Неофит в последния му път. Негово Светейшество почина

...
Днес изпращаме патриарх Неофит в последния му път. Негово Светейшество почина
Коментари Харесай

България се прощава с Патриарх Неофит

Днес изпращаме патриарх Неофит в последния му път.  Негово Светейшество умря в сряда, на 78-годишна възраст, след дълготрайно боледуване. Петък и събота са оповестени за дни на народен печал.

Траурната гала в събота стартира в 9.00 ч., а в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " 30 минути по-късно стартира и заупокойната света литургия. Тя се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е краткотраен наместник на Светия синод.

Със съкрушени сърца изпращаме в последния му път нашия Патриарх Неофит, съобщи митрополит Йоан. Тежко и трудно прекарване е земната загуба с него. Нашият Бог е Бог не на мъртви, а на живи, съобщи той. През целия си живот Патриарх Неофит е бил пример на състрадание, самообладание и мъдрост, по думите на Йоан. Той живя с същинска християнска обич съгласно митрополита. Да следваме образеца му и правилата, заръча митрополит Йоан. Нека свято да пазим завета на патриарх Неофит, пожела той. Вечна и блажена да бъде паметта му.

Опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит се води от Вселенския патриарх Вартоломей, който дойде в България.

В патриаршеската катедрала измежду присъстващите са представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и доста вярващи, пристигнали да се сбогуват с българския патриарх. Македонската православна черква, сръбската, йерусалимската патриаршия също изпратиха собствен представител. Руската черква също изпрати собствен представител, който обаче няма да взе участие в богослуужението. Румънската и грузинската черква също имат собствен представител. Липсва митрополит Йосиф, митрополит на Съединени американски щати, Канада и Австралия. Деликатният миг е която към момента не е приета. Сред пристигналите да почетат патриарх Неофит е митрополит Епифаний от православната черква в Украйна.

Политици също почетоха литургията. Държавният глава Румен Радев, както и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха респект. Акад. Николай Денков, министър председател в оставка, външният министър Мария Габриел, ръководителят на Народно събрание Росен Желязков, Йордан Цонев също участваха. А Симеон Сакскобургготски взе публично присъединяване в церемонията, като прочете Символ верую.

Посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова също дойде в храм-паметника " Свети Александър Невски ". " Патриарх Неофит беше същински духовник! Голям другар на Русия. Нашата черква скърби дружно с българите и българския народ ", съобщи дипломат Митрофанова.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук също пристигна да отдаде респект.

В 12 ч. от площад " Св. Александър Невски " ще тръгне литийно шествие до митрополитския катедрален храм " Света Неделя ", където от 13 ч. ще бъде извършена гала по заравяне на Негово Светейшество.

Тялото на патриарх Неофит ще бъде сложено на лафет, същият с който е съпроводено тялото на цар Борис 3. По волята на патриарха той ще бъде заровен до екзарх Йосиф.
 Представителят на украинската черква няма да взе участие в опелото на Патриарх Неофит
Представителят на украинската черква няма да взе участие в опелото на Патриарх Неофит

Ще участва обаче молитвено
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР